教学运行

当前的位置是: 首页 >> 本科教学 >> 教学运行 >> 正文

“选择的艺术”—记波兰文化及图书分享会

发布时间 :2018年09月20日

2018年9月15日下午,来自四川大学波兰语专业的同学和老师与来自四川外国语大学成都学院波兰语专业的数十名师生同来自波兰格但斯克sztuka wyboru的创建者们于望江校区举办了读书分享会。sztuka wyboru书店的两位创建者Michal和Magdalena 就书店现状给同学们进行了详细的介绍。

Sztuka wyboru 是集阅读、咖啡、艺术、设计为一体的书店,地处波兰格但斯克省,是波兰规模数一数二的智慧书店。书店内包括有咖啡厅,阅读区,用于各种交流活动的多功能展厅以及创意设计区域等。分享会上,两位波兰客人分别介绍了他们举办的推广波兰文化的项目和展会,也和在场的波兰语专业师生探讨了当代的波兰作家和文学作品。分享会结束后,来自四川大学和四川外国语大学成都学院的师生们就波兰语学习的经验和挑战等话题进行了热烈的讨论。

波兰语作为近年国内新兴的热门专业之一,在目前的中波外交和经济交往活动中有着极大的社会意义。四川大学和四川外国语大学成都学院作为川内仅有的两所开设有波兰语专业的高校,不仅在波兰语教学上有经验共享,在课外相关资源上也实现了共享。相信在未来,两校的波兰语专业将随着交流的频繁和深入而建设得越来越好!

15 września 2018 na Uniwersytecie Syczuańskim studenci programu Polish + i studenci z Chengdu Institute wzięli udział w spotkaniu  z gośćmi z Gdańska - Magdaleną Kalisz i Michałem Urbaniakiem. Magda i Michał to animatorzy kultury, miłośnicy literatury, a także organizatorzy gdańskich targów książki. Trzy lata temu postanowili otworzyć w Gdańsku „Sztukę Wyboru”. To niezwykła przestrzeń wypełniona zapachem pysznej kawy, starannie wyselekcjonowanymi książkami, współczesną sztuką i polskim designem. Miejsce, w którym można się na chwilę zatrzymać i poczuć jak w domu. Kilka razy w miesiącu Magda i Michał zapraszają do siebie pisarzy, twórców sztuki, organizują wystawy i warsztaty.

W czasie spotkania ze studentami opowiadali o „Sztuce Wyboru”, a także o najnowszych trendach w polskiej sztuce i literaturze. Mamy nadzieję, że następnym razem spotkamy się w Gdańsku.

供稿:卢月新,Marta Ulanska,

审稿:余淼

下一条:2018-2019秋季学期“教授开放日”安排表(外国语学院)